Benoemingen generale synode november 2024 

Bestuur Dienstenorganisatie  

  •  De heer C.J.F.R. Mulder, benoemd als secretaris van het bestuur

Generaal College voor de Ambtsontheffing (GCA)  

  •  Mevrouw J. de Leeuw, herbenoemd als lid van dit college
  •  De heer W. Graafland, herbenoemd als lid van dit college

Generale College voor de behandeling van Bezwaren en Geschillen (GCBG)  

  •  De heer ds. T.R. Schep, benoemd als toegevoegd lid van dit college
  • De heer mr. T. Tanghe, benoemd als lid van dit college

Generale Raad van Advies (GRA)  

  •  Mevrouw dr. C. Karrer, herbenoemd als lid van deze Raad
  •  De heer mr. H.J. Steinvoort, herbenoemd als lid van deze Raad

Protestantse Theologische Universiteit (PThU)  

  •  De heer ds. J.A. van den Berg, benoemd als lid van de RvT
  •  Mevrouw dr. M.C.A. Korpel, bevorderd van universitair hoofddocent OT tot hoogleraar OT
  •  De heer dr. T. Tromp, ingestemd met benoeming tot hoogleraar Diaconaat
 lees verder
 
Opbrengsten Actie Kerkbalans stijgen 

Met de collecten in de Protestantse Kerk werd in 2023 in totaal 30.224.711 euro opgehaald. Dat is ruim twee miljoen euro meer dan in het jaar daarvoor, toen de collecten 28.061.095 euro opbrachten.  

Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk vindt de cijfers bemoedigend: “Het valt op dat minder kerkelijke gemeenten samen meer opbrengen. De kerk staat voor grote uitdagingen, maar gelukkig is er veel solidariteit. De kosten van kerk-zijn dragen we samen.” 

Meer informatie is te vinden op kerkbalans.nl

Kerkbalans is een jaarlijkse actie van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, de Oudkatholieke Kerk van Nederland en de Evangelische Broedergemeente, waarmee kerkleden in de tweede helft van januari een financiële bijdrage te leveren aan hun eigen plaatselijke kerk. 

 lees verder
 
Materialen Week van Gebed 2025 nu beschikbaar

Stilstaan bij geloof in Jezus

Aan de hand van de dialoog tussen Jezus en Martha, voorafgaand aan de opwekking van Lazarus, staat de Week van gebed voor eenheid van christenen in 2025 in het teken van deze eerste oecumenische geloofsbelijdenis met het thema: Ja, ik geloof. De jaarlijkse gebedsweek vindt plaats van 19 tot en met 26 januari 2025.

De bijbeltekst waarop het thema gebaseerd is, komt uit Johannes 11:17-27, waar Jezus en Martha elkaar ontmoeten voordat Jezus Lazarus opwekt uit de dood. Jezus daagt Martha uit met de vraag: “Geloof je dat wie in Mij gelooft nooit zal sterven?” Martha antwoordt met: “Ja, ik geloof dat U de Messias bent, de Zoon van God die naar de wereld zou komen”. Dit thema nodigt uit om in de gebedsweek net als Martha stil te staan bij het geloof en vertrouwen in Jezus. 

Het materiaal voor de Week van gebed voor eenheid van christenen in 2025 is voorbereid door de broeders en zusters van de kloostergemeenschap van Bose in Noord-Italië. Dit jaar is het 1700 jaar geleden dat het eerste christelijke oecumenische concilie in 325 na Christus in NiceaVerder lezenWaar gaat de geloofsbelijdenis van Nicea over? werd gehouden. 

Materiaal 'Week van gebed'

Gemeenten die meedoen aan de 'Week van Gebed' kunnen op de bijbehorende website inhoudelijke en promotiematerialen downloaden of bestellen. 

Er is materiaal te vinden voor:

  • Interkerkelijke vieringen
  • Kinderdiensten
  • Een gebedsbijeenkomst
  • Promotiemateriaal ter ondersteuning van de activiteit die je organiseert

Zie ook weekvangebed.nl

Over de Week van gebedDe Week van gebed voor eenheid van christenen is een jaarlijks terugkerende week waarin wereldwijd miljoenen christenen samen bidden voor eenheid, voor hun wijk en de wereld. Deze gebedsbeweging begon al 175 jaar geleden en wordt wereldwijd gehouden. In Nederland doen naar schatting jaarlijks zo'n 200.000 mensen mee met het initiatief. De gebedsweek wordt georganiseerd door MissieNederland en de Raad van Kerken.

Download materialen voor de Week van Gebed 2025

 lees verder
 
Kerk in Actie collecteert voor kinderen in Oekraïne 

Bijna twee op de drie kinderen in Oekraïne zijn op de vlucht. De gevolgen hiervan voor kinderen zijn enorm. Ze lopen kans op een depressie, posttraumatische stressstoornis en andere mentale problemen. De oorlog heeft immense gevolgen en daarom is hulp hard nodig volgens Jurjen de Groot, directeur van Kerk in Actie: “We willen er alles aan doen om Oekraïense kinderen veiligheid, stabiliteit en psychische ondersteuning te bieden.” 

Hulp in heel Oekraïne 

Door de jarenlange contacten met Oekraïense kerken kan Kerk in Actie hulp bieden in het hele land. Juist in deze oorlogsomstandigheden is dat noodzakelijk. Meer dan 80 procent van de Oekraïense kinderen leeft in armoede, een stijging van bijna 50 procent ten opzichte van vóór de oorlog. De Groot: “De Oekraïners staat weer een lange, koude winter te wachten. Er zijn voedseltekorten en onder kinderen is er veel angst. Hulp is daarom noodzakelijk.” 

Om die hulp te bieden, is veel geld nodig. Komende week gaan duizenden collectanten in Nederland langs de deuren. Daarnaast kan iedereen die dat wil via kerkinactie.digicollect.nl meedoen met een online collectebus. 

Lees meer:

Kinderen in Oekraïne blijven dromen van vrede

 lees verder
 
The Spirit of Amsterdam: muziek, verhalen, kunst en rituelen in 38 gebedshuizen

Het wordt een mix van muziek, verhalen, kunst, cultuur en rituelen in 38 gebedshuizen - waaronder 10 kerkplekken van de Protestantse Kerk Amsterdam -, moskeeën, synagogen en tempels. Want een van de doelen van The Spirit of Amsterdam is om leegstaande gebedshuizen weer te vullen met evenementen die aansluiten bij mensen op zoek naar zingeving.

Cultuur en kerk hebben dan ook veel met elkaar gemeen, vindt Stefan Beek, oprichter van het festival. “Vooral als het gaat om verbeelding: de wereld zien zoals die zou moeten zijn. Het is mooi om daar gestalte aan te geven met een culturele uiting als theater of muziek. En waar kan dat beter dan in gebedshuizen in de stad, ook leegstaande?”

Gedeelde waarden

Beek heeft een achtergrond in de dance, hij gaf feesten in de house- en technowereld. Vanuit de gedachte dat je met evenementen van betekenis kunt zijn bij sociale vraagstukken en thema’s - “We spreken grote groepen mensen aan die wel willen bijdragen aan een betere wereld” - maakte hij de overstap naar sociaal werk. In deze omgeving kwam hij mensen tegen die werkten voor de diaconie van de Protestantse Kerk Amsterdam. “Ik ben niet met de kerk opgevoed, geloof stond altijd ver van me af. Maar ik kwam erachter dat er best veel gedeelde waarden zijn. Mensen zijn op zoek naar zingeving, naar nieuwe vormen daarin. Met The Spirit of Amsterdam bieden we een platform waar allerlei vormen door elkaar heen bewegen.”

Kracht vinden in geloof

De benaderde gebedshuizen stonden er allemaal voor open om mee te werken, maar er waren ook wat ‘mitsen en maren’. “In de gebedsruimte in de moskee bijvoorbeeld mag geen livemuziek worden gespeeld, maar lichtkunst mag wel. En in de synagoge is veiligheid een groot thema. Daar hadden we natuurlijk rekening mee te houden.”

Het festival heeft geen religieuze doelstelling. “Veel mensen van onze doelgroep hebben een allergie voor het woord religie, en ook subsidiegevers en de cultuurfondsen hebben dat. Maar die allergie zit niet in het woord ‘geloven’. Daar zit iets krachtigs in: je overgeven aan iets. Met het festival moedigen we mensen aan om kracht te vinden in geloof en dat te delen met elkaar.”

Urgenter dan ooit

Het festival is voor Beek geslaagd als bezoekers die er zonder enige verwachting naartoe zijn gegaan, erachter komen dat ze een bepaalde vorm van spiritualiteit of zingeving missen in hun leven en die nu beter weten te vinden. En verder vindt hij het festival urgenter dan ooit in de afgelopen twee jaar van voorbereiding. “De stad Amsterdam lijkt erg gepolariseerd. Wij werken hier met honderden Amsterdammers: joden, moslims, daklozen, dj’s, vluchtelingen, vrijwilligers, queers, dominees, ambtenaren en kunstenaars aan een gezondere geest in de stad. Dat is The Spirit of Amsterdam. We voelen ons enorm gesterkt om dat te laten zien.”

Aanmelden

Bekijk het volledige programma op thespirit.amsterdam. Het is verstandig om je aan te melden via de ticketshop, maar je kunt ook op het moment zelf aan de deur een kaartje kopen. Check dan van tevoren op de website of er plek is. 20% van de evenementen is gratis, daarvoor is alleen aanmelden voldoende.

Gracelandfestival draagt bij aan het festival met zes evenementen, verspreid over de drie dagen. Kijk voor meer informatie op Graceland X The Spirit.

 lees verder
 
Predikant Mariska van Beusichem: “Coaching heeft iets in mij opgeruimd” 

In het kader van de Permanente Educatie wordt elke predikant, kerkelijk werker en pionier geacht eens in de vijf jaar een begeleidingstraject te volgen. Dat kan geestelijke begeleiding, coaching zijn, (pastorale) supervisie of intervisie zijn. Het helpt je om je professionaliteit te verdiepen en met meer inspiratie en motivatie je werk te doen. Je hoeft dus geen probleem te hebben om daarmee geholpen te zijn. Dat ondervond ook Mariska van Beusichem, predikant in Utrecht. Na het volgen van de cursus Undefended Leadership, samen met een aantal collega’s, liet ze zich coachen door Oeds Blok. En daar heeft ze tot de dag van vandaag profijt van. 

'Daar wil ik wat mee’ 

Theoloog en coach Oeds Blok begeleidde een paar jaar geleden samen met Liesbeth van Tongeren een groep Utrechtse predikanten in de cursus Undefended Leadership. Van Beusichem maakte daar deel van uit. “Het gaat daarbij om leidinggeven vanuit hoe je werkelijk bent, ongewapend, authentiek”, vertelt ze. “Je moet bereid zijn bij jezelf naar binnen te kijken. Het was heel goed en verbindend voor ons als werkgemeenschap, we waren allemaal bereid onze kwetsbaarheid te laten zien. Toen ik tijdens een groepssessie vertelde waar ik bij mezelf tegenaan liep, signaleerde Oeds iets bij mij dat heel erg binnenkwam. Het was heel raak wat hij zei. Ik dacht: daar wil ik wat mee, van hem kan ik wat leren. De persoon van Oeds deed ook wat, ik voelde me veilig om iets van mezelf te laten zien.” 

In beweging komen 

“Dat vraagt vervolgens wel om afstemming”, geeft Blok aan. “Want wat is het vraagstuk? Wat kan ik wel en wat kan ik niet bieden? Je hoeft geen probleem te hebben om naar een coach te gaan. Vaak lopen mensen ergens tegenaan, willen een nieuwe stap zetten, zich ontwikkelen. Mariska en ik hebben een oriënterend gesprek gehad om te kijken of ik haar echt verder kon helpen.” Blok, behalve coach ook theoloog – hij is 14 jaar dominee in een baptistengemeente geweest en in zijn vrije tijd begonnen met een buurtkerk – heeft een coachingsopleiding gedaan. “Coaching is een vak. Ik doe dit nu ruim tien jaar.” Coaching gaat over in beweging komen, meent Blok, uit je comfortzone komen, samen de berg beklimmen.   

Op gevoel 

Er volgde een traject van zo’n acht bijeenkomsten, met steeds een aantal weken ertussen. Van Beusichem, die aangeeft ‘goed in woorden’ te zijn, moest uit haar comfortzone komen. “Oeds zei: we gaan voelen! Dat deden we met stoelen die ik in de ruimte kon plaatsen ten opzichte van mezelf. Oeds moedigde me aan om dat op gevoel te doen. De stoelen stonden voor personen, maar bijvoorbeeld ook voor het kind in mij.  Zo gingen we aan het werk. Oeds legde heel goed uit. Naderhand schreef ik steeds op hoe het voor me geweest was. Dan zie je ook de ontwikkeling die je doormaakt. En ik kan je zeggen: ik ben er enorm van opgeknapt!” 

Over de berg heen 

Coaching is niet de oplossing voor alles, zegt Blok, maar richt zich als het ware op een metaforische berg: hoe kom ik hier overheen? “Ik gebruik die metafoor graag: je hebt een berg voor je en je hebt iemand nodig om die te beklimmen, bijvoorbeeld omdat er iets is dat je belemmert. Als je over de berg heen bent, zie je dat er een heel landschap voor je ligt. Door coaching vinden mensen vaak een aanzet voor een nieuwe manier.” 

Zelf zocht Blok ook begeleiding zodat hij weet wat dat inhoudt. “Daar heb ik veel aan gehad. Gaandeweg ben ik ook meer de ervaring op gaan zoeken. Met praten alleen krijg je dingen vaak niet helemaal helder. Bij praten ben je erg met je hoofd bezig, theologen zijn daar goed in, maar er is ook nog een lijf dat meedoet. Zo gebruik ik bijvoorbeeld werkvormen waarin je je innerlijke wereld kunt uitspelen in de buitenwereld. Dat kan bijvoorbeeld door allerlei voorwerpen in een kamer te gebruiken, maar ook buiten in het bos. Je helpt mensen stilstaan bij wat er gebeurt, je geeft ruimte om de diepere vraag van het leven te ervaren.” 

Ruimte 

Voor Van Beusichem was de coaching heel helpend. "Het is alsof er iets in mij is opgeruimd, ik heb er ruimte door gekregen. En dat doet ook iets voor me in mijn werk als predikant. Je brengt je persoon in je werk altijd mee, bijvoorbeeld in hoe je op bepaalde situaties reageert. Ik ben niet iemand die erg op mijn strepen gaat staan, maar wat zijn dan mijn grenzen en hoe geef ik die dan aan? Daar zit een persoonlijk verhaal achter. Ik kan dingen die me qua gevoelens konden overspoelen nu beter hanteren, het heeft iets in me geordend. Ik geef er wel even aandacht aan maar verwijs ze vervolgens terug naar het verleden, waar ze horen. Heel vaak zie ik die stoelen weer voor me.” 

Oogst 

Coaching heeft een heel duidelijk begin en eind, geeft Blok aan. “Je stopt pas als iemand door de leervraag heen gekomen is. Meestal is dat na 5 of 7 gesprekken. De laatste sessie is een oogst, en een blik op de toekomst, met een ritueel om het moment te vieren.” 

Informatie over de verschillende vormen van begeleiding:

Begeleidingstraject naar keuze

 

 lees verder
 
De kerkdeuren in Coevorden open voor iedereen dankzij steun Solidariteitskas 

Samen één geloofsgemeenschap vormen in Coevorden, en als één kerk present zijn in de stad. Dat was al 50 jaar de wens van de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk in Coevorden. Maar iedere keer kwam er weer een kink in de kabel. “Er moesten heel wat hobbels genomen worden om een samengaan vorm en inhoud te geven”, vertelt Leen Jansen Schoonhoven (72), voorzitter van het college van kerkrentmeesters.  

Duwtje in de rug 

Tot beide gemeenten steeds minder leden kregen en het steeds moeilijker werd om financieel alles rond te krijgen. “Het maakte de noodzaak tot samengaan ineens urgent”, vervolgt Jansen Schoonhoven. De coronatijd gaf onverwacht een duwtje in de rug. “De kerkenraden van beide gemeenten werkten intensief samen in die periode”, vervolgt Jansen Schoonhoven. “Het wederzijdse vertrouwen groeide daardoor enorm.” Het proces van samengaan werd kort daarna eindelijk ingezet. 

Hulp van buitenaf 

Om één gemeente te vormen met verschillende uitgangspunten en culturen was hulp van buitenaf heel welkom. “We hoorden dat er een mogelijkheid was voor een perspectiefsubsidie uit de Solidariteitskas van de Protestantse Kerk als het gaat om de toekomst van je gemeente”, vertelt Jansen Schoonhoven. “Kort daarna hebben we de aanvraag ingediend en daarbij onze droom gedeeld van één kerkelijke gemeente die er wil zijn voor alle inwoners van Coevorden.” De subsidie werd verstrekt en daardoor kon de hulp van extern adviseur Jenneke Span worden ingeschakeld.  

Subsidiepotje 

Leen Jansen Schoonhoven kijkt dankbaar terug op de periode waarin Span de twee gemeenten begeleidde. “Het is goed dat iemand van buitenaf de leiding heeft in een fusieproces.” Hij beveelt dit andere gemeenten in eenzelfde situatie van harte aan. “Haar externe hulp bracht ons proces van samengaan in een stroomversnelling. Het is goed dat de Protestantse Kerk een subsidiepotje heeft voor de toekomstbestendigheid van gemeenten.” 

Nieuw elan 

Na een intensief begeleidingsproces gingen de twee gemeenten in het voorjaar van 2022 verder als de Protestantse Gemeente Coevorden. Het kerkgebouw aan de Coevordense Singel werd de vaste plek van samenkomst. Op papier heeft de nieuwe gemeente zo’n 1200 leden. Op zondag komen er tussen de 150 en 200 kerkgangers naar de dienst. “In de eerste periode lag de nadruk op het elkaar leren kennen”, vertelt Jansen Schoonhoven. “De liturgie werd her en der wat moderner gemaakt. Dat was een grote wens van de jongere kerkgangers en ik moet zeggen dat daardoor een nieuw elan is ontstaan. Afgelopen zomer werden er 4 kinderen gedoopt in een kerkdienst, iets wat we al jaren niet meer hadden meegemaakt. Echt mooi om te zien.” 

Subsidie voor gemeenteperspectief 

Het bureau Steunverlening beoordeelt subsidieaanvragen vanuit de Solidariteitskas van de Protestantse Kerk. Projectmedewerker Erik Vink: “We toetsen of een subsidieverzoek voldoet aan de criteria en voorwaarden. De commissie Steunverlening neemt het uiteindelijke besluit over de toekenning en hoogte van de subsidie.” De twee gemeenten in Coevorden kregen een financiële bijdrage voor de begeleidingskosten van een externe adviseur bij het proces van samengaan, waarbij de nieuw te vormen gemeente een kerk wil zijn voor de hele buurt. “Het is goed dat gemeenten weten dat de subsidiemogelijkheid voor gemeenteperspectief er is”, zegt Vink. “Het ontzorgt henzelf in het fusieproces en biedt mogelijkheden voor de gemeente om zich meer naar buiten te richten.” 

Kerk naar buiten 

Toen de gemeenteleden helemaal gewend waren aan de nieuwe situatie, wilde de nieuwe gemeente ook graag hun kerk doordeweeks openstellen voor de hele buurt. “Als aparte gemeenten waren we vooral naar binnen gericht, maar samen wilden we als kerk naar buiten”, zegt Leen Jansen Schoonhoven. “Nu is er elke week een spelletjesmiddag voor ouderen, en vieren we regelmatig gezamenlijk verjaardagen in de kerk.” De gemeente heeft ook een heus kerkcafé: iedere woensdagmiddag is de kerkzaal tussen 14.30 en 16.00 uur open. Iedereen die wil, kan langskomen voor koffie, thee, een gezellig praatje of een goed gesprek. Jansen Schoonhoven: “Zo zijn we een plek waar ook mensen ‘van buiten’ terechtkunnen. En dat kan voor alles zijn: om je vreugde te delen, of juist je problemen, of als je behoefte hebt aan gezelschap. Mensen zijn in alle omstandigheden van het leven welkom bij ons.” 

Dromen van meer 

De komende jaren wil de nieuwe protestantse gemeente in Coevorden nog meer laten zien dat ze er is. "We dromen van meer”, lacht Leen Jansen Schoonhoven. "We willen nog meer ontmoetingen met elkaar en anderen organiseren, voor jong en oud”, besluit hij. “Zodat we iedere dag een plek zijn waar je problemen en zorgen met elkaar kunt delen en waar we kunnen laten zien hoeveel moois het geloof en de kerkgemeenschap bieden.” 

Solidariteitskas: van gemeenten, voor gemeenten 

Elke protestantse gemeente die financiële steun nodig heeft of geld om een vernieuwend plan uit te voeren, kan subsidie aanvragen bij de Solidariteitskas. Naast de subsidie voor gemeenteperspectief kan ook een bijdrage worden verstrekt in de kosten van nieuwbouw, verduurzaming, restauratie van een kerkgebouw of kerkorgel, als de gemeente hiervoor zelf niet voldoende financiële middelen heeft. Vanaf 2025 kunnen diaconieën ook een beroep doen op de Solidariteitskas.

Lees hoe subsidie uit de Solidariteitskas hielp om de kleine kerk in Jisp open te houden:

Samengaan met buurgemeente houdt kerkdeuren in Jisp open

22 mei 2024

Bron artikel: Kerkbeheer, magazine van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB)

 lees verder
 
Project ‘Share joy, share faith’ bouwt bruggen naar migrantenchristenen 

Er zijn meer dan 1,3 miljoen migrantenchristenen in Nederland. Ze komen vaak uit landen waar ze een moeilijke positie hadden, soms zelfs vervolgd werden. Ze hebben er bewust voor gekozen om christen te zijn en ze hebben een persoonlijke relatie met God. Waar Nederlandse, witte, kerken veelal kleiner worden, groeien de migrantenkerken. Toch zijn er nauwelijks contacten over en weer.  

Dat kan beter, vinden Kerk in Actie en de Charismatische Werkgemeenschap Nederland (CWN). Ze riepen het project Share Joy Share Faith in het leven. Doel: bruggen bouwen tussen Nederlandse christenen en christenen met een migratieachtergrond. “Samen vormen we immers het lichaam van Christus", zegt Shadi Haddad, werkzaam bij Kerk in Actie voor de contacten met migrantenkerken. Het project wil er daarom voor zorgen dat deze christenen elkaar ontmoeten, om elkaar te leren kennen, in een ontspannen omgeving. 

Onbekend maakt onbemind 

Want veel weten ze nog niet van elkaar. Nederlandse christenen weten vaak niet dat er ook veel migrantenchristenen betrokken zijn bij de kerk en bij maatschappelijke kwesties als armoedebestrijding. Migrantenchristenen op hun beurt weten vaak niet dat er onder Nederlandse christenen ook actief praktiserende christenen zijn. Door Share Joy Share Faith hoopt men uiteindelijk ook in de eigen woonomgeving de drempel te verlagen om contacten met medegelovigen van een andere achtergrond te leggen.  

Positieve ervaring 

Het idee achter het project is om actieve deelname van migrantenchristenen aan christelijke conferenties, die tot nu toe vrijwel volledig 'wit' zijn, te stimuleren en faciliteren. Zo namen 12 migrantengezinnen dit jaar deel aan de voorjaarsconventie van CWN. Shadi Haddad, van Syrische afkomst, was twee jaar geleden door de organisatie Connecting Churches als spreker uitgenodigd op deze conventie. Vorig jaar werd hij met zijn gezin uitgenodigd, en dit jaar waren er dus maar liefst 12 migrantengezinnen aanwezig. “Een heel positieve ervaring”, zegt Haddad. “We waren er niet alleen als gasten maar ook als deelnemers. We hadden het gevoel dat we welkom waren.”  

Actief deelnemen is een van de voorwaarden van het project. "Waar mogelijk draagt elke deelnemer actief bij aan het programma, bijvoorbeeld door het leiden van een workshop, door muzikale inbreng tijdens de kerkdiensten, of bijvoorbeeld het uitspreken van een gebed. We hopen volgend jaar naast de CWN-conventie uit te breiden naar nog een andere conferentie, New Wine of Opwekking.”   

Over het succes van de deelname van migrantengezinnen aan de CWN-conventie waren alle betrokkenen het eens: het was een prachtige aftrap van het project. Er werd over en weer positief op elkaar gereageerd. De actieve aanwezigheid van de groep migrantenchristenen werd gezien als een verrijking.  

Groei 

Share Joy Share Faith zal gestaag groeien, hoopt Haddad. “Maar we hebben subsidie nodig. Migrantenchristenen zullen niet veel betalen om naar een conventie te gaan. Als we nieuwe migranten willen motiveren om te gaan, is het goed als een deel van het deelnamegeld voor hen betaald wordt. Op het Inspiratiefestival vorig jaar mochten 15 migrantenjongeren gratis deelnemen. Dat was fijn, want het was voor hen een prachtige ervaring.” 

Haddad droomt dat het project het begin is van meer en beter contact tussen migrantenchristenen en witte christenen. “Het is een goede manier om bruggen te bouwen met migrantenkerken en draagt bij aan hun integratie.”

Meer lezen? In de rubriek 'Oud & jong' in het novembernummer van Petrus magazine gaan Janeth (14) en Maram (36) met elkaar in gesprek. Zij zijn allebei zo’n zeven jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland gevlucht en waren dit voorjaar bij de CWN-conferentie, waar christenen uit verschillende tradities, kerken en gemeenten elkaar ontmoeten. Het artikel is te lezen op pagina 26. Het nieuwe Petrus magazine valt rond 22 november op de mat.

Lees ook het dossier:

Protestantse Kerk en migrantenkerken

 lees verder
 
Synode geeft groen licht voor ecologisch beleid Protestantse Kerk 

We zijn als kerk geroepen om te zorgen voor Gods schepping. Vanuit deze gedachte besprak de synode op 8 november de notitie Laat gerechtigheid stromen. De notitie schetst een richting voor het beleid van de Protestantse Kerk op het gebied van ecologische gerechtigheid en zorg voor de schepping voor de komend jaren.  

Sabbat als uitgangspunt 

Scriba René de Reuver noemde dat de notitie een theologische basis legt voor het handelen van de kerk op ecologisch vlak. “De notitie neemt haar uitgangspunt vanuit de sabbat, het moment van rust en lofprijzing aan God, onze Schepper”, zegt De Reuver. “Niet de verheerlijking van natuur en mens staan centraal, maar de Schepper zelf.”  

De titel van de notitie is ontleend aan een woord van de profeet Amos: ‘Laat liever het recht stromen als water, en de gerechtigheid als een altijd voortvloeiende beek.’ (Amos 5:24, NBV21). De profeet verbindt zijn pleidooi voor rechtsherstel voor de armen en verdrukten in de samenleving met het aansprekende beeld van stromend water. 

Urgentie van klimaatcrisis 

Tijdens de World Assembly in 2022 riep de Wereldraad van Kerken zijn leden opnieuw op om de klimaatcrisis hun volle aandacht te geven. In de Nederlandse context maken steeds meer mensen zich zorgen over het klimaat en vinden dat er ‘iets’ moet gebeuren, zo blijkt uit het rapport van het onderzoek Tussen duurzaam denken en duurzaam doen (PTHU/SCP). Er zijn grote verschillen in de samenleving, maar in het algemeen is er een snelgroeiend besef van de urgentie van de klimaatcrisis. 

Gesprek faciliteren 

De notitie Laat gerechtigheid stromen stelt dat de kerk een plek kan zijn die de ruimte biedt om ons te bezinnen op de benodigde verandering en om daarin te oefenen. De schepping en (ecologische) gerechtigheid hebben een plek nodig in gebed en eredienst, in het luisteren naar de Bijbel en in reflectie op het handelen van de kerk en van haar leden. De kerk heeft veel mogelijkheden in zich om het gesprek te faciliteren en vervolgens een brug te slaan tussen duurzaam denken en duurzaam doen. 

Publieke spreken van de kerk 

 “De notitie wil een kader bieden voor het publieke spreken van de landelijke kerk rond schepping en ecologische gerechtigheid en voor de invulling van de dienstverlening vanuit de dienstenorganisatie voor lokale gemeenten op dit gebied”, zegt Karin van den Broeke, programmaleider van Kerk in Actie. Ze geeft hierbij aan dat GroeneKerken, een initiatief dat mede door Kerk in Actie is ontstaan, de denkrichting van de notitie volledig ondersteunt. Van den Broeke vroeg de synodeleden om in tweetallen na te denken over iets uit de schepping waar men zich over verwondert, waar men zich juist zorgen over maakt, iets waar je hoop in vindt en wat de kerk kan doen in het kader van ecologische gerechtigheid. 

Beleid voor komende jaren 

Daarna was er gelegenheid voor synodeleden om vragen te stellen over de notitie. Een tegenvoorstel om de notitie niet vast te stellen en in samenspraak met GroeneKerken na te gaan of er behoefte bestaat aan een notitie over dit vraagstuk, haalde het niet.  

Na het synodegesprek aanvaardde de synode de nota Laat gerechtigheid stromen als uitgangspunt voor het publieke spreken van de kerk over de zorg voor het behoud van de schepping en ecologische gerechtigheid voor de komende jaren. Scriba De Reuver is dankbaar: “Deze notitie is heel hard nodig voor ons kerk-zijn in het publieke domein. Het is daarbij fundamenteel dat we ons baseren op een geloofsmatige grondhouding. Daarvoor geeft ‘Laat gerechtigheid stromen’ een goed uitgangspunt.” 

De dienstenorganisatie krijgt de opdracht om plaatselijke gemeenten te ondersteunen in het vormgeven van hun roeping in bidden, spreken, dienen en leven op het terrein van ecologische gerechtigheid en zorg voor het behoud van de schepping.   

Download de notitie Laat gerechtigheid stromen

Zie ook het dossier:

Protestantse Kerk en duurzaamheid

 lees verder
 
Verklaring naar aanleiding van het geweld in Amsterdam 

Het gevoel van onveiligheid bij de Joodse gemeenschap, dat die avond daar al werd verwoord, wordt door dit geweld versterkt. We horen de angst, woede en ontzetting in de Joodse gemeenschap in Nederland. 

Het is het zoveelste teken van verharding in de samenleving, en van ontoelaatbare uitingen tegen Joden om wie ze zijn. Daar keren we ons met kracht tegen. Het is niet acceptabel dat Joodse medeburgers zich niet veilig voelen in eigen land. Het is ontoelaatbaar dat voetbalwedstrijden ontaarden in antisemitisch geweld. 

Tijdens de vergadering van de generale synode hebben we stilgestaan bij wat er in Amsterdam is gebeurd en voorbede gedaan voor de Joodse gemeenschap.  

Als kerk staan we op voor onze Joodse medeburgers en keren we ons tegen iedere vorm van antisemitisme. 

We verwijzen tevens naar de verklaring van de Raad van Kerken over het antisemitisch geweld in Amsterdam.

René de Reuver, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland 

Zie ook het dossier:

Protestantse Kerk over bestrijding antisemitisme

 lees verder